onsdag 30. juli 2008

Hvordan velge / kjøpe gitar for nybegynner del 1 av 2


Akustisk eller elektrisk gitar? Hvilken gitartype er best?

Noe jeg ofte får spørsmål om er hvilket gitarkjøp en bør starte med. De fleste har hørt et sted at ”akustisk eller ”klassisk” er best i starten”. Stemmer det? Vi starter med litt tørre fakta om gitartypene, for å hjelpe deg litt med avgjørelsen:

Akustisk gitar

Hul kasse (akustisk klangkasse), oftest med et lydhull i midten foran. Lyder høyt uten hjelp av forsterker. Kommer også i utgaver med mulighet for å koble deg på en forsterker / høyttaler. To utgaver akustiske gitarer:

*Nylonstrenger: Mest kjent for klassisk, spansk og viser. Litt bredere hals enn stålstrengeren.

*Stålstrenger: Også kalt westerngitar. Røffere lyd og hardere strenger for fingertuppene.

- Fordeler: Krever ikke gitarforsterker for å høres godt, så du kan ta den med overalt. Færre ting å sette seg inn i rent teknisk.

- Ulemper: Stålstrengeren er den tøffeste for fingertuppene (du får tøffere hud etter hvert, så dette gir seg).

Elektrisk gitar

Har flere ”tilleggsgreier” enn akustisk gitar: mikrofoner (pickups), vib-arm osv. Majoriteten av elgitarer er ikke hule, så de har svak lyd uten gitarforsterker.

- Fordeler: Smal hals og lette (tynne) strenger gjør de lett å spille på. Også har du mulighet til å lage uendelig mange tøffe lyder.

- Ulemper: Krever forsterker for å låte høyt (du kan øve uten forsterker). Det er flere ting å ta hensyn til med en elektrisk- kontra en akustisk gitar. Flere knapper å forstå osv. PS! Mange av oss regner ikke disse tingene som ulemperJ.

Selv om gitarene settes i musikalske båser denne gangen, dukker de opp i alle musikktyper.

Konklusjon

Hvilken gitartype mener så undertegnede egner seg best for nybegynneren som skal bli så flink som mulig, og samtidig ha maks spilleglede? Les konklusjonen her: hvordan velge / kjøpe gitar

Her har du en som kjøpte to gitarer:

Gitaristens repertoar del 2 av 2



I forrige nyhetsbrev snakket jeg om hva et repertoar var og hvorfor gitarister bør ha det. Her er avslutningen:

Et repertoar hjelper også gitaristen til å...

  1. Bli en målbevist gitarist

- Skriv ned for eksempel 3 sanger du skal kunne spille en måned. Hvis sangene er komplekse eller enkle forandrer du antall måneder / uker.

  1. Utvikle evnen til å øve riktig på gitar

- Du finner fort ut at hver sang har enkelte passasjer som byr på mer trøbbel enn andre.

- Finn disse områdene og øv ekstra på de, i stedet for å spille hele sangen om og om igjen.

- Når alle delene sitter like bra, spiller du hele låta – og vips – repertoaret ditt er blitt større.

Bandmusikere og trubadurers lille velsignelse

Jeg har vært så heldig å få ”påtvunget” innøvd repertoar som bandmusiker og trubadur. Når du skal opptre for folk så har du ikke noe valg: Hele låta må sitte! Ikke bare introen eller gitarsolopartiet.

Jeg har ikke skjønt det før i ettertid hvor viktig dette var for min utvikling som gitarist – og nå vet du det også J.

Det å måtte ha 50 låter klar til neste spillejobb gjør noe med deg.. ;)


Det har gjort noe med denne gutten i hvert fall:




Gitaristens repertoar del 1 av 2


Hvorfor skaffe deg et ”repertoar”?

Reper-hva-for-noe? For den yngre garde: ordet har ikke noe med opera å gjøre. Ordet repertoar brukes ofte for å forklare følgende setning i ett ord: ”En liste over ting du kan”. Ditt repertoar er et viktig verktøy! Hvordan?

Har du lagt merke til at det er vanskelig å gi et klart svar på ”hvor mange låter kan du” (hva er på ditt repertoar)? Jeg tør tippe at du har vært innom en haug med låter – så mange at du ikke har noe klart tall å komme med.

Hvis jeg derimot spør deg: ”Hvor mange komplette låter kan du med stolthet framføre her og nå”… så får ofte pipa en annen tone J.

Det ligger store fordeler i å skaffe seg et variert repertoar, både teknisk og underholdningsmessig. Du vil ende opp med en solid ”verktøykasse” som kan benyttes til mye fornuftig. Jeg når bare ett av punktene denne gangen:

  • Når du skal lære andre låter i framtiden. Plutselig begynner du å gjenkjenne mønstre som gjentar seg i musikken (det gjør de nemlig), og folk begynner å omtale deg som ”en med gehør” (jeg anbefaler i tillegg å studere harmonilære for å forstå disse mønstrene bedre).

Flere punkter kommer i neste nyhetsbrev! I mellomtiden:

- Skriv ned hvor mange komplette låter du kan fra begynnelse til slutt

- Skriv ned hvor mange / hvilke komplette låter du ønsker i ditt… repertoar.

- Benytt prinsippene vi har snakket om i de tidligere nyhetsbrevene rundt hvordan man mest mulig effektivt øver, og når sine mål.