tirsdag 16. desember 2008

Blues, gitarspill og 12 takter (del 2)



Bluesskjemaet blir oftest seende slik ut:

(Blues i A-dur)

| A | A | A | A |
| D | D | A | A |
| E | D | A | E |

Også begynner sangen på nytt! Tro det eller ei!

Hvis du har kjøpt mange blues plater, så håper du har tatt vare på kvitteringen, for dette må vel kunne regnes for lureri? Blues skjemaet er noe av det mest forutsigbare du kan tenke deg, men også en av de mest benyttede uttrykksmetodene "known to guitar players".

Mitt sitat, men du kan bruke det.

- Legger du merke til forskjellen i oppbygningen fra "vanlige sanger" beskrevet i del en?
- Klarer du å telle hvor mange takter (rammer) det er i låta overfor? Spør evt om hjelp...
- Kan du tenke deg at dette er en rekkefølge med 3 akkorder som du kan huske på en blues-jam?

Ok, jeg gjør litt narr av bluesen, men fakta er at jeg elsker den, og hva mer er: Blues er et fantastisk springbrett og innfallsport til å utvikle dine egenskaper som

- sologitarist (hvor tror du de store ofte startet?)
- kompgitarist
- bandmedlem
- jam - ekspert på puben / konserten / skolen / i stua (jada, jeg skal gi dere en survival-guide på jam-er senere)

Gled dere, gitarinformasjonen kommer!

mandag 15. desember 2008

Blues, gitarspill og 12 takter (del 1)


Blues skiller seg ut i fra mye musikk med sine 12 takter. Uttrykket "12-takters blues" eller "en 12-takter"er noe man som gitarist skal kunne si med sløyt blikk når man enten henger på en blues bar, eller har forvillet gitaren sin med i en jam.

Å forville seg inn i en gitar-jam er nemlig noe du sannsynligvis kommer til å gjøre hvis du allerede har forvillet deg inn på denne gitarbloggen. Statistikken sier 8 av 10, så vær forsiktig. Skal forklare hva en jam er og hvordan overleve en i en annen artikkel.

Ok, 12 takter. Mye musikk du hører er delt inn som følger:

Intro, vers, vers, bro, refreng, vers, refreng GITARSOLO!!! (huups. Kom borti "bold" og "All caps" samtidig), refreng også fader låta ut. Hver av disse delene er oftest 4, 8 eller 16 takter. 32 takter har gjerne fløyet forbi mellom første og andre vers av melodien.

Blues derimot har oftest ikke på agendaen å følge dette musikalske mønsteret. Det typiske er rett og slett 12 takter som gjentar seg til du stuper, publikum har gått eller til en gitarstreng ryker.

Gitaristen i deg sier kanskje:
Hva er en takt?
Hvilke akkorder og skalaer bruker man?
Hvordan vil blues-skjemaet se ut?

Stikk innom bloggen i morgen, så skal jeg fortelle mer!

mandag 1. september 2008

Akkorder og solospill litt enklere


Hvis du sliter med skurr når du spiller gitar og synes det er tungt å holde grep, kan du prøve dette:

Hold fingeren så nært det øverste båndet (legg merke til at vi regner øverst på gitarhalsen det som er nærmest kroppen - fordi tonen er lysest / høyest der) som mulig. Alltid! Det blir da enklere å få klar lyd. Gitartonen er jo den samme uansett hvor du trykker innenfor samme bånd på gripebrettet. Det blir bare lettere å få samme jobben gjort. Faktisk kan du ved å gjøre det motsatte måtte trykke så hardt at tonen blir sur.

Metoden gjelder for alle typer gitar, og både for grep / akkorder og solospill.

fredag 15. august 2008

Valg av gitarforsterker

I forbindelse med skolestart har vi i de to forrige nyhetsbrevene fortalt om hvilke faktorer nybegynneren bør vurdere. Spesielt for de som har tenkt å spille elgitar (men også for de som har kjøpt akustisk gitar med innebygd mikrofon), kommer her noen kjappe tips og triks rundt hva som kreves av forsterkeren.

Gitarforsterker får du fra under tusenlappen til uendelig høye summer. Siden jeg verken selger gitarer eller forsterkere vil jeg fra et nøytralt standpunkt prøve å hjelpe deg med din avgjørelse, ved å lufte følgende faktorer:

Gitarforsterkeren teller enormt
Uansett om du har lagt mye eller lite penger i elgitaren din, vil valg av forsterker spille en ekstremt stor rolle på hvor bra lyd du får. Jeg kan knapt nok få understreket dette nok. En billig elgitar gjennom en god forsterker låter bedre enn en dyr elgitar gjennom en dårlig forsterker.

Pris og watt
Gitarforsterkere rundt tusenlappen, typisk 15 watt fungerer til øving hjemme, men låter ofte ganske dårlig. Du kan ikke øve med bandet, da du aller helst bør opp i 30 watt for å konkurrere med trommene. Mange bruker 50, 100 watt eller mer, men mye mellom 20 og 50 fungerer i band. Du har uansett mulighet for å ”mikke opp” (plassere en mikrofon foran – som foran en vokalist) en forsterker gjennom miksebord / høttaleranlegg (PA), og med enkelte forsterkere kan du sende ut signalet direkte gjennom en kabel til PA på konserten / øvingsrommet eller stereoanlegget i stua. Hvis forsterkeren har en slik ”output” som vi kaller det, er det ikke lenger fullt så farlig med forsterkerens egen wattstyrke.

Ikke rør?
Noen forsterkere har radiorør i seg. De lyser pent opp i nattemørket (bakfra) og har et rykte på seg for å gi en ”varmere” lyd. Dette stemmer ofte – men ikke alltid. Hvem som helst kan lage en dårlig forsterker, og putte rør i den som et salgsargument. Selv jeg. Prøv å sammenlikne forsterkerne, uansett hvilke argumenter som blir lagt fram, og velg den du synes låter best. Din smak kan umulig være feil. Rørene må byttes ut, og er ofte litt mindre stabile enn såkalte transistorforsterkere. Rørforsterkere er oftest litt dyrere.

Knapper og kanaler
Noen standard ting som er kjekke å ha på en forsterker er
- Trebands EQ: Bass, Mellomtone og diskant (Low, Mid and High).
- To kanaler: Ren og forvrengt (Clean / Overdrive)

Her får du noen gode tips til valg av gitar: Hvordan kjøpe gitar

tirsdag 5. august 2008

Hvordan velge / kjøpe gitar for nybegynner del 2 av 2


Hvilken gitar skal jeg så velge?

I del 1 av hvordan velge / kjøpe gitar for nybegynner, tok jeg opp dette spørsmålet og her kommer min konklusjon.

Etter min mening er det din personlige musikksmak som avgjør hvilken gitar du bør velge. Det jeg kaller for ”potetregelen” i Norge sier at du må starte med nylonstrenget akustisk gitar hvis det skal bli bra. Jeg er ikke enig i dette.

Min erfaring etter 14 år med undervisning tilsier at de elevene som fikk den gitartypen som stod mest i samsvar med deres mål, har hatt størst framgang. Hvis du er mest interessert i å sitte rundt leirbålet eller i seilbåten, bør ikke elgitaren være ditt førstevalg. Hvis du er en energifylt tenåring med en brennende interesse for rock, vil jeg ikke anbefale nylonstrengeren osv.

Skjønner du hvor jeg vil? Se for deg tenåringen jeg nevnte ovenfor. Hun kjøper en elgitar som låter som hun ønsker, og melder seg på en gitarskole som tar hensyn til den smaken hun selv har. Hun går hjem for å øve på sin yndlingssang og finner ut at både hun og vennene sine synes at det hun spiller er kult. Den samlede positive effekten gjør at hun raskere når sine mål – mens hun har det gøy!

Våre lærere vil uansett gi henne en pedagogisk riktig lekse, som lærer henne de teoretiske og spilletekniske utfordringene hun trenger for å kunne ha framgang – basert på hennes smak. Forskjellen er bare at øvingen virker mer gledefylt, enn hvis man hadde tvunget på henne gamle regler som ”det må være klassisk gitar” (eller noe annet hun eventuelt ikke har sansen for).

Hvilken gitar er lettest å spille på?

Det må høres ut som om jeg prøver å selge deg en av mine elektriske gitarer når jeg i tillegg sier følgende: Stikk i strid med det mange tror, er faktisk el gitar noe av det enkleste du kan spille på. Den har smal hals, og tynne gitarstrenger som er lette å trykke ned.

Nylonstrenger / "klassisk gitar"kommer som nummer to, siden den har nylonstrenger, men bredere hals. Den tyngste å spille på er akustisk stålstrenger, selv om den oftest har litt smalere hals enn nylonstrengeren. Dette fordi den har relativt tykke stålstrenger.

Den viktigste faktoren er i følge meg uansett din personlige smak, da de sistnevnte faktorene sjeldent har varig betydning. Du klarer deg uansett gjennom den fasen der det gjør vondt i fingrene.

Budsjett

Å få fullt utbytte av din el gitar, krever at du har en forsterker. Dette gjør førstegangskjøpet litt dyrere, enn hvis du går for noe akustisk. Uansett hva du velger så er det greit å ikke kjøpe noe som er for dårlig til at du kan ha glede av det.

Som min tidligere sjef sa: ”Det er ikke noe vits i å kjøpe en spark til en gutt som har lyst til å lære snowboard.” Grunnen til at han sa det, var at folk enkelte ganger kjøpte billige ”instrumenter” som nærmest var leketøy, for å måle om interessen rundt musikk holdt seg i lengden. Spør om råd i en musikkbutikk med fagpersonell, eller ta med deg en som vet hva hun snakker om når du skal handle musikkinstrumenter.

Oppsummering

Personlig mener jeg de beste resultatene kommer hvis man spiller noe man liker, og samtidig har en gitarlærer som legger opp et pedagogisk løp basert på din egen smak.

onsdag 30. juli 2008

Hvordan velge / kjøpe gitar for nybegynner del 1 av 2


Akustisk eller elektrisk gitar? Hvilken gitartype er best?

Noe jeg ofte får spørsmål om er hvilket gitarkjøp en bør starte med. De fleste har hørt et sted at ”akustisk eller ”klassisk” er best i starten”. Stemmer det? Vi starter med litt tørre fakta om gitartypene, for å hjelpe deg litt med avgjørelsen:

Akustisk gitar

Hul kasse (akustisk klangkasse), oftest med et lydhull i midten foran. Lyder høyt uten hjelp av forsterker. Kommer også i utgaver med mulighet for å koble deg på en forsterker / høyttaler. To utgaver akustiske gitarer:

*Nylonstrenger: Mest kjent for klassisk, spansk og viser. Litt bredere hals enn stålstrengeren.

*Stålstrenger: Også kalt westerngitar. Røffere lyd og hardere strenger for fingertuppene.

- Fordeler: Krever ikke gitarforsterker for å høres godt, så du kan ta den med overalt. Færre ting å sette seg inn i rent teknisk.

- Ulemper: Stålstrengeren er den tøffeste for fingertuppene (du får tøffere hud etter hvert, så dette gir seg).

Elektrisk gitar

Har flere ”tilleggsgreier” enn akustisk gitar: mikrofoner (pickups), vib-arm osv. Majoriteten av elgitarer er ikke hule, så de har svak lyd uten gitarforsterker.

- Fordeler: Smal hals og lette (tynne) strenger gjør de lett å spille på. Også har du mulighet til å lage uendelig mange tøffe lyder.

- Ulemper: Krever forsterker for å låte høyt (du kan øve uten forsterker). Det er flere ting å ta hensyn til med en elektrisk- kontra en akustisk gitar. Flere knapper å forstå osv. PS! Mange av oss regner ikke disse tingene som ulemperJ.

Selv om gitarene settes i musikalske båser denne gangen, dukker de opp i alle musikktyper.

Konklusjon

Hvilken gitartype mener så undertegnede egner seg best for nybegynneren som skal bli så flink som mulig, og samtidig ha maks spilleglede? Les konklusjonen her: hvordan velge / kjøpe gitar

Her har du en som kjøpte to gitarer:

Gitaristens repertoar del 2 av 2



I forrige nyhetsbrev snakket jeg om hva et repertoar var og hvorfor gitarister bør ha det. Her er avslutningen:

Et repertoar hjelper også gitaristen til å...

  1. Bli en målbevist gitarist

- Skriv ned for eksempel 3 sanger du skal kunne spille en måned. Hvis sangene er komplekse eller enkle forandrer du antall måneder / uker.

  1. Utvikle evnen til å øve riktig på gitar

- Du finner fort ut at hver sang har enkelte passasjer som byr på mer trøbbel enn andre.

- Finn disse områdene og øv ekstra på de, i stedet for å spille hele sangen om og om igjen.

- Når alle delene sitter like bra, spiller du hele låta – og vips – repertoaret ditt er blitt større.

Bandmusikere og trubadurers lille velsignelse

Jeg har vært så heldig å få ”påtvunget” innøvd repertoar som bandmusiker og trubadur. Når du skal opptre for folk så har du ikke noe valg: Hele låta må sitte! Ikke bare introen eller gitarsolopartiet.

Jeg har ikke skjønt det før i ettertid hvor viktig dette var for min utvikling som gitarist – og nå vet du det også J.

Det å måtte ha 50 låter klar til neste spillejobb gjør noe med deg.. ;)


Det har gjort noe med denne gutten i hvert fall:




Gitaristens repertoar del 1 av 2


Hvorfor skaffe deg et ”repertoar”?

Reper-hva-for-noe? For den yngre garde: ordet har ikke noe med opera å gjøre. Ordet repertoar brukes ofte for å forklare følgende setning i ett ord: ”En liste over ting du kan”. Ditt repertoar er et viktig verktøy! Hvordan?

Har du lagt merke til at det er vanskelig å gi et klart svar på ”hvor mange låter kan du” (hva er på ditt repertoar)? Jeg tør tippe at du har vært innom en haug med låter – så mange at du ikke har noe klart tall å komme med.

Hvis jeg derimot spør deg: ”Hvor mange komplette låter kan du med stolthet framføre her og nå”… så får ofte pipa en annen tone J.

Det ligger store fordeler i å skaffe seg et variert repertoar, både teknisk og underholdningsmessig. Du vil ende opp med en solid ”verktøykasse” som kan benyttes til mye fornuftig. Jeg når bare ett av punktene denne gangen:

  • Når du skal lære andre låter i framtiden. Plutselig begynner du å gjenkjenne mønstre som gjentar seg i musikken (det gjør de nemlig), og folk begynner å omtale deg som ”en med gehør” (jeg anbefaler i tillegg å studere harmonilære for å forstå disse mønstrene bedre).

Flere punkter kommer i neste nyhetsbrev! I mellomtiden:

- Skriv ned hvor mange komplette låter du kan fra begynnelse til slutt

- Skriv ned hvor mange / hvilke komplette låter du ønsker i ditt… repertoar.

- Benytt prinsippene vi har snakket om i de tidligere nyhetsbrevene rundt hvordan man mest mulig effektivt øver, og når sine mål.