fredag 15. august 2008

Valg av gitarforsterker

I forbindelse med skolestart har vi i de to forrige nyhetsbrevene fortalt om hvilke faktorer nybegynneren bør vurdere. Spesielt for de som har tenkt å spille elgitar (men også for de som har kjøpt akustisk gitar med innebygd mikrofon), kommer her noen kjappe tips og triks rundt hva som kreves av forsterkeren.

Gitarforsterker får du fra under tusenlappen til uendelig høye summer. Siden jeg verken selger gitarer eller forsterkere vil jeg fra et nøytralt standpunkt prøve å hjelpe deg med din avgjørelse, ved å lufte følgende faktorer:

Gitarforsterkeren teller enormt
Uansett om du har lagt mye eller lite penger i elgitaren din, vil valg av forsterker spille en ekstremt stor rolle på hvor bra lyd du får. Jeg kan knapt nok få understreket dette nok. En billig elgitar gjennom en god forsterker låter bedre enn en dyr elgitar gjennom en dårlig forsterker.

Pris og watt
Gitarforsterkere rundt tusenlappen, typisk 15 watt fungerer til øving hjemme, men låter ofte ganske dårlig. Du kan ikke øve med bandet, da du aller helst bør opp i 30 watt for å konkurrere med trommene. Mange bruker 50, 100 watt eller mer, men mye mellom 20 og 50 fungerer i band. Du har uansett mulighet for å ”mikke opp” (plassere en mikrofon foran – som foran en vokalist) en forsterker gjennom miksebord / høttaleranlegg (PA), og med enkelte forsterkere kan du sende ut signalet direkte gjennom en kabel til PA på konserten / øvingsrommet eller stereoanlegget i stua. Hvis forsterkeren har en slik ”output” som vi kaller det, er det ikke lenger fullt så farlig med forsterkerens egen wattstyrke.

Ikke rør?
Noen forsterkere har radiorør i seg. De lyser pent opp i nattemørket (bakfra) og har et rykte på seg for å gi en ”varmere” lyd. Dette stemmer ofte – men ikke alltid. Hvem som helst kan lage en dårlig forsterker, og putte rør i den som et salgsargument. Selv jeg. Prøv å sammenlikne forsterkerne, uansett hvilke argumenter som blir lagt fram, og velg den du synes låter best. Din smak kan umulig være feil. Rørene må byttes ut, og er ofte litt mindre stabile enn såkalte transistorforsterkere. Rørforsterkere er oftest litt dyrere.

Knapper og kanaler
Noen standard ting som er kjekke å ha på en forsterker er
- Trebands EQ: Bass, Mellomtone og diskant (Low, Mid and High).
- To kanaler: Ren og forvrengt (Clean / Overdrive)

Her får du noen gode tips til valg av gitar: Hvordan kjøpe gitar